Siirry pääsisältöön
Rikos ja rangaistus

Kiertuenäyttämön Rikos ja rangaistus -teos nähdään kuudessa vankilassa ympäri Suomen toukokuun aikana. Kolmen näyttelijän teatteriesitys tuo Fjodor Dostojevskin ajattoman romaaniklassikon kaikkine elämänkokoisine kysymyksineen lähelle katsojia. Johanna Freundlichin ohjaama selviytymistarina korostaa sovituksen mahdollisuutta ja ihmiskontaktin tärkeyttä niin toiseen nuoreen kuin läsnä olevaan aikuiseen.

Esitys vierailee toukokuussa 2019 Pyhäselän, Hämeenlinnan, Vantaan, Helsingin, Satakunnan ja Mikkelin vankiloissa. ”Kiertueen tarkoituksena on viedä vankiloihin korkeatasoista teatteria ja ikiaikainen tarina. Mistään opetusnäytelmästä ei ole kysymys”, Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen kuvaa.

Kiertue toteutetaan yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. ”Uskon, että teatteriesityksen aihe on vankeja puhutteleva ja onkin tärkeää, että jokaisen esityksen jälkeen on varattu aikaa yhteiselle keskustelulle, jossa yleisö voi tuoda esille esityksen herättämiä ajatuksia. Monen vangin kohdalla kyseessä on elämän ensimmäinen teatterikokemus”, kommentoi erityisasiantuntija Kati Sunimento Rikosseuraamuslaitoksesta.

Rikos ja rangaistus -esityksen työryhmässä ohjaajana on Johanna Freundlich, näyttelijöinä Antti Lang, Matti Onnismaa jaElina Reinikka. He ovat työskennelleet aiemmin yhdessä mm. monivuotisessa Angels in America -produktiossa.

Rikos ja Rangaistus -ensi-ilta nähtiin Vuorelan koulukodissa Vihdissä 6.4.2018, minkä jälkeen se kiersi valtion koulukodeissa. Teosta esitettiin Kansallisteatterin Omapohjassa 19.5.−26.5.2018.