Siirry pääsisältöön
Rikos ja rangaistus

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö toteuttaa yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Valtion koulukotien kanssa Rikos ja Rangaistus -teatterihankkeen. Hankkeen aikana toteutetaan teatterityöpajajakso yhdessä koulukotiin sijoitettujen nuorten kanssa, valmistetaan uusi tulkinta Dostojevskin Rikos ja rangaistus -teoksesta sekä tutkitaan teatterityöpajoihin osallistumisen vaikutuksia nuoriin. Rikos ja rangaistus -esitys lähtee kiertueelle Valtion koulukoteihin ja nähdään myös Kansallisteatterin Omapohjassa toukokuussa.

Raskolnikov ja Sonja ovat kaksi nuorta aikuista, joita pidetään menetettyinä tapauksina. Onko heille enää olemassa paikkaa maailmassa, uuden alun ja sovituksen mahdollisuutta? Kolmen näyttelijän teatteriesitys tuo Fjodor Dostojevskin ajattoman romaaniklassikon kaikkine elämänkokoisine kysymyksineen lähelle katsojia. Johanna Freundlichin ohjaama selviytymistarina korostaa sovituksen mahdollisuutta ja ihmiskontaktin tärkeyttä niin toiseen nuoreen kuin läsnä olevaan aikuiseen.

Rikos ja rangaistus -esityksen työryhmässä toimivat ohjaajana ja visualisoijana Johanna Freundlich, näyttelijöinä Antti Lang, Matti Onnismaa ja Elina Reinikka. He ovat työskennelleet aiemmin yhdessä mm. monivuotisessa Angels in America -produktiossa.

Rikos ja rangaistus -esitys on osa tammikuussa käynnistynyttä laajempaa samannimistä teatterihanketta, joka toteutetaan yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Valtion koulukotien kanssa. Hankkeen tarkoituksena on tarjota korkealaatuista teatteritaidetta lastensuojelun piirissä oleville nuorille. Hankkeeseen kuuluvat työpajat, joissa syvennytään esityksen aiheisiin yhdessä nuorten kanssa. Freundlich ja Reinikka toimivat työpajojen ohjaajina.

THL:n tutkijat Marko Manninen ja Päivi Känkänen toimivat hankkeen tutkijoina. Tutkimuksessa tarkastellaan teatterityöpajoihin osallistumisen vaikutuksia nuorten tunneilmaisuun ja tunteiden käsittelyyn. Kokonaistavoitteena on tuottaa tietoa lastensuojelun työkäytäntöjen kehittämiseksi.

Taidelähtöisiä menetelmiä lastensuojelussa tutkinut Känkänen pitää Kansallisteatterin kanssa käynnistynyttä yhteistyöhanketta erityisen arvokkaana. ”Lasten ja nuorten auttamistyössä tarvitaan uusia, rohkeita ja rajat ylittäviä avauksia, joissa taide voi toimia itseilmaisun ja vuorovaikutuksen tilana ja muutoksen mahdollistajana,” Känkänen kertoo.

Rikos ja Rangaistus ensi-ilta Vuorelan koulukodissa Vihdissä 6.4.2018
Esitykset Omapohjassa 19.5.−26.5.2018