Siirry pääsisältöön
Mika Myllyaho

”Taidetta ei algoritmi voi korvata”, pääjohtaja Myllyaho toteaa kevätkauden avajaispuheessaan. Katso puhe kokonaisuudessaan täältä.

Kansallisteatterin kevätkauden avajaisia vietettiin Suurella näyttämöllä tiistaina 9.1. Pääjohtaja Mika Myllyahon avaussanat johdattivat avajaisyleisön sadan vuoden takaisesta sisällissodan Suomesta ihmiskunnan tulevaisuuteen. Myllyaho ilmaisi huolensa kasvavasta eriarvoisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta sekä yksittäisille ihmisille kasautuvasta vallasta, jotka ovat aiemmin historiassa usein johtaneet konflikteihin. Myllyaho nosti esiin Yuval Noah Hararin Homo Deus -menestysteoksen hurjan ennusteen ihmisten jatkuvasta eriarvoistumisesta ja moraalin katoamisesta maailmassa, jossa jumalan korvaa algoritmi. ”Pelkään, että tästä hetkestä sata vuotta eteenpäin ihmiskunnalta eivät haasteet lopu rauhaisan yhdessäelon suhteen. Mutta uskon, että taiteen merkitys kasvaa edelleen. Taidetta ei algoritmi voi korvata. Ja jos jumala on kauneus, ei sitäkään”, Myllyaho summasi puheensa lopuksi.

Avajaisissa esitettiin kohtauksia kevätkauden ensi-illoista ja kuultiin tekijöiden puheenvuoroja. Suurella näyttämöllä nähdään Jussi Nikkilän ohjaama ja yhdessä Anna Viitalan kanssa sovittama William Shakespearen mestariteos Julia & Romeo. Pienen näyttämön valtaavat tänä keväänä Juha Hurmeen villisti remeltävä komedia Lemminkäinen sekä Aurinkoteatterin anarkistinen Atlantis, joka pohtii tiedettä. Willensaunassa nähdään niin ikään kotimaiset kantaesitykset Michael Baranin Tyttö, joka käveli sekä Veera Salmen uutuuskirjaan perustuva lastenteatteriesitys Mauri ja mini-isoveli. Mika Myllyaho kirjoittaa yksin ensimmäistä kertaa Kansallisteatterille. Uusi komedia Korjaamo nähdään Omapohjassa.

Johanna Freundlichin ohjaama ja Fjodor Dostojevskin romaanin pohjalta käsikirjoittama Kiertuenäyttämön Rikos ja rangaistus -esitys nähdään valtion koulukodeissa eri puolilla Suomea sekä myös Omapohjassa. Lavaklubin kevät on omistettu teatterille, kun ainutlaatuiseen klubiympäristöön valmistuvat Heini Junkkaalan ohjaama Axel – soolo miesäänelle sekä Kristian Smedsin Jääkuvia.

Viron itsenäisyyden juhlavuonna Kansallisteatterin näyttämöillä vierailee kaksi suomalais-virolaista yhteistuotantoa. Lisäksi vierailuohjelmistossa nähdään kotimaista ja kansainvälistä huipputason teatteria ja nykysirkusta sekä musiikkikonsertteja.