Siirry pääsisältöön
Tie Konyaan

Kansallisteatterin loppukevään 2019 ohjelmistossa nähdään uutuusteoksina Ruska Ensemblen Tie Konyaan ja Riikka Kuneliuksen 100 % COTTON sekä useita huippuvierailuja. Myös suosikkiesitykset jatkavat loppukevään ohjelmistossa.

Ruska Ensemblen ja Yle Draaman kanssa yhteistyössä toteutettava Tie Konyaan on saanut alkunsa näyttelijä Jari Virmanin Turkin maaseudulla ja vuoristossa tekemästä vaelluksesta. Kävellessä äänitetyn materiaalin pohjalta Ari-Pekka Lahden ja Tiina Luoman dramatisoima esitys on henkilökohtainen hartausharjoitus, löytöretki tuntemattomaan, se kurottaa kohti pyhää ja kysyy ääneen suuria kysymyksiä. Dokumenttiteatteria, teatterikuunnelmaa ja perinteisempää teatteria yhdistelevä esitys saa kantaesityksensä Willensaunassa 26. huhtikuuta.

100 % COTTON käsittelee puuvillasta kudottua maailmaa ja valtaa, joka sanelee, kuinka pitkälle ihmisen ääni saa kantaa. Riikka Kuneliuksen käsikirjoittama ja ohjaama dokumentaarinen esitys muodostaa tilan, joka kokoaa yhteen ihmisten kokemuksia olennaisesta mutta lähes huomaamattomasta raaka-aineesta. Kantaesitys nähdään Omapohjassa 8. toukokuuta.

Amanda Palon käsikirjoittama ja esittämä omaelämäkerrallinen monologiesitys Kilari on tarina seksuaalisesta väkivallasta ja sen aiheuttamista mielenterveysongelmista. Olga Palon ohjaamasta esityksestä nähdään kaksi vierailuesitystä Pienellä näyttämöllä 20.–21. toukokuuta.

Turkka kuolee on Ruusu Haarlan ja Julia Lappalaisen yhteisteos teatterilegenda Jouko Turkasta ja tämän voimakkaasta vaikutuksesta suomalaisiin ja suomalaiseen teatteriyhteisöön. Esitys tutkii miehisen neromyytin rakentumista taiteessa ja sen vaatimia uhrauksia, feminiinisyyden pelkoa ja isänkaipuuta. Esityksen odotetut vierailunäytännöt ovat Willensaunassa 21.–24. toukokuuta.

Tero Saarinen Companyn ja Helsingin Barokkiorkesterin uutuusyhteistyö Third Practice jatkaa koreografi Tero Saarisen maailmanmaineeseen nostaneiden tanssia, elävää musiikkia, designia ja teknologiaa yhdistävien suurteosten sarjaa. Teoksessa tanssin ja barokkimusiikin suomalaiset lippulaivat yhdistävät voimansa etsiäkseen uusia ulottuvuuksia oopperan radikaalina kehittäjänä tunnetun Claudio Monteverdin madrigaaleihin. Ennen Italiassa esitettävää maailmanensi-iltaa yleisöllä on mahdollisuus päästä seuraamaan prosessia Kansallisteatterissa: TSC ja HeBo harjoittelevat ja tekevät teoksen virtuaalisolistiin sekä näyttämöratkaisuihin liittyviä teknisiä kokeiluita avoimissa harjoituksissa Suurella näyttämöllä 17.–18. toukokuuta.

Osana Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen kausiohjelmaa Kansallisteatterissa vierailee australialaisen Gravity & Other Myths -ryhmän nykysirkusesitys Backbone. Kymmenkunta sirkustaiteilijaa ja pari muusikkoa tuovat lavalle voiman rajoja niin fyysisesti, emotionaalisesti, yksilöllisesti kuin yhteisöllisesti kokeilevan esityksen, joka on samanaikaisesti kaunis, energinen, tunteikas ja hauska. Vierailuesitykset nähdään Suurella näyttämöllä 24.–25. toukokuuta.

Kevään toivottu ohjelmistolisäys on HOMO! SLAVA! MUSTA SAARA! – ainutkertainen konsertti Jussi Tuurnan ja Pirkko Saision häikäisevistä musikaalihelmistä. Yleisön ja kriitikoiden ylistämän musikaalitrilogian – HOMO! (2011), SLAVA! Kunnia. (2015) ja Musta Saara (2018) – ikimuistoisimmat musiikkinumerot kootaan ensimmäistä kertaa kokoillan konsertiksi. Jussi Tuurnan johtaman orkesterin solisteina loistavat muun muassa Juha Muje, Sinikka Sokka, Ulla Tapaninen, Timo Tuominen, Puntti Valtonen ja Tiina Weckström. Konsertti nähdään Suurella näyttämöllä 31. maaliskuuta.

Loppukevään ohjelmiston lisäksi myyntiin avataan myös kirjailijasisarusten Sinikka ja Tiina Nopolan 30-vuotista uraa ja tuoretta Siskossyndrooma-teosta juhlistava taiteilijatapaaminen. Hyväntuulinen haastattelu- ja signeeraustilaisuus pidetään Pienellä näyttämöllä 23. tammikuuta.