Siirry pääsisältöön

Kansallisteatterin kevään 2018 komeassa ohjelmistossa nähdään Shakespearen kuolematon rakkaustarina Julia & Romeo Jussi Nikkilän ja Anna Viitalan sovituksena. Lisäksi luvassa on uutuuksia muun muassa Juha Hurmeelta, Michael Baranilta, Laura Jäntiltä ja Heini Junkkaalalta. Liput alkuvuoden näytäntöihin tulivat myyntiin tänään torstaina 26. lokakuuta.

William Shakespearen tragedia nuoruudesta, rakkaudesta ja kuolemasta vavahduttaa kaikkina aikoina, kaikissa paikoissa. Julian & Romeon rooleissa Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä nähdään upea ja dynaaminen näyttelijäensemble, joka kokoaa yhteen kahden sukupolven teatterintekijöitä. Jussi Nikkilän ohjaaman ja Anna Viitalan sovittaman teoksen tuo näyttämölle sama taiteellinen suunnitteluryhmä, jonka edellinen Shakespeare-tulkinta Rikhard III on ollut suuri yleisö- ja arvostelumenestys Kansallisteatterissa. Juliassa & Romeossa ryhmän vahvistuksena toimii myös koreografi Ima Iduozee. Teos saa ensi-iltansa 7. maaliskuuta.

Juha Hurmeen uusi näytelmä Lemminkäinen on ovela ja hillittömästi remeltävä komedia huijarikoplan noususta ja tuhosta Suomenniemellä viikinkiaikana, noin tuhat vuotta sitten. Uusimman historiantutkimuksen faktoja fiktioon villisti hämmentävä teatteriesitys tuulettaa kalevalaista kuvastoa Hurmeen jäljittelemättömään tyyliin ja paiskaa katsojan aikamatkalle ennennäkemättömään menneisyyteen. Lemminkäinen pohjautuu Hurmeen kirjoittamaan maailman kulttuurihistoriaan Niemi, joka ilmestyi Teoksen kustantamana syksyllä 2017. Lemminkäinen kantaesitetään Pienellä näyttämöllä Kalevalan päivänä 28. helmikuuta.

Tyttö, joka käveli on Michael Baranin kirjoittama ja ohjaama uutuusteos, joka tuo yhteen suurenmoisen näyttelijäkolmikon, Aksa Korttilan, Pirjo Määtän ja Seela Sellan. Kolmen eri sukupolvea edustavan naisen yksityiset elämänkohtalot sulautuvat ja kietoutuvat toisiinsa murheellisina ja kauniina, taustanaan Euroopan viime vuosisadan historian keskeisimmät, synkimmät ja koskettavimmat sivut. Tyttö, joka käveli kantaesitetään Willensaunan intiimillä näyttämöllä 14. maaliskuuta.

Mika Myllyahon uusi komedia Korjaamo on ensimmäinen näytelmä, jonka hän on kirjoittanut Kansallisteatterille. Hilpeänhaikea näytelmä kertoo kahdesta miehestä, jotka vähän ennen eläkeikää rahoituskriisin keskellä käyvät taisteluun autokorjaamon puolesta. Esityksen pääosissa nähdään Kansallisteatterin valovoimainen näyttelijäkaksikko – Jukka-Pekka Palo ja Seppo Pääkkönen. Korjaamo saa kantaesityksensä Omapohjassa 21. maaliskuuta.

Meri niin suuri on Matti-Juhani Karilan sovittama ja Laura Jäntin ohjaama musiikkiteatteriesitys Louise Sebron aiheen pohjalta. Todellisiin tapahtumiin perustuva tarina Popon Madlenasta on ainutlaatuinen ja tiettävästi vanhin afrikkalaisen orjanaisen elämästä dokumentoitu tarina. Teos kantaesitettiin Beninissä syksyllä 2017, ja Suomen ensi-ilta on Omapohjassa 17. tammikuuta. Teoksen on säveltänyt Noel Saizonou, joka nousee Omapohjan lavalle yhdessä Trio Toffan kanssa.

Axel – soolo miesäänelle on Heini Junkkaalan ohjaama melodinen muotokuva ihmisestä, joka joutui tekemään valinnan äänen ja miehuuden välillä. Se on dokumentaarinen esitys 33-vuotiaana koetusta äänenmurroksesta ja sen synnyttämästä uudesta äänestä. Junkkaalan, esiintyjä Axelin ja äänisuunnittelija Markus Lindénin valmistama teos kantaesitetään Lavaklubilla 2. maaliskuuta.

Lasten Kansallisteatterin kevään kantaesityksenä nähdään Hammaspeikot, joka on Ella Pyhällön ja Helena Vierikon dramatisoima ja näyttelemä esitys Thorbjørn Egnerin kirjasta Satu hammaspeikoista (Karius og Baktus, 1949). Puolituntinen teatterileikki tarjoaa iloa koko perheelle ja soveltuu myös ensimmäiseksi teatterikokemukseksi. Hammaspeikot saa ensiaamunsa Suuren näyttämön lämpiössä 10. helmikuuta.

Kansallisteatterin alkukevään ohjelmistossa odotettuja lisänäytäntöjä saavat useat yleisönsuosikit, kuten Willensaunan klassikot Rikhard III ja Mestari ja Margarita, Minna Leinon HAM Helsingin taidemuseoon ohjaama Vanhat mestarit sekä kolmen näytännön ajaksi Suurelle näyttämölle palaava Kristian Smedsin Tabu. Huippuvierailuina nähdään muun muassa jatkoa Helsingin Sanomien Musta laatikko -sarjalle sekä Red Nose Companyn Punainen viiva.