Siirry pääsisältöön
Ice

Viron itsenäisyyden juhlavuonna Kansallisteatterin näyttämöillä vierailee kaksi suomalais-virolaista yhteistuotantoa. Kevätkauden ohjelmiston huipentavat toukokuussa Klockriketeaternin ja Von Krahl Teaterin Sorokin-tulkinta Ice sekä Jalostamo-kollektiivin ja Eesti Draamateaterin Kädettömät.

Suomalaisen Klockriketeaternin ja virolaisen Von Krahl Teaterin yhteistyö Ice on niin Suomessa kuin Virossakin ensimmäinen näyttämöversio venäläiskirjailija Vladimir Sorokinin samannimisestä kulttiromaanista. Esityksessä näyttämölle astuu Sorokinin romaanille omistautunut lukupiiri. Heidän intohimoinen suunnitelmansa on etsiä kaikki universumin Valitut käsiinsä hinnalla millä hyvänsä, tuhota nykyinen maailma ja palata alkuperäiseen olomuotoonsa, ikuisen valon säteiksi. Kuulutko sinä Valittujen harvinaiseen, mutta etuoikeutettuun joukkoon?

Fantasiasta ammentava satiiri Ice sukeltaa lempeästi, mutta purevasti fasistiseen mielenmaisemaan. Esityksen keskiöön nousevat kysymykset ääriliikkeiden noususta ja ihmisen ominaisuudesta hurahtaa ajatteluun, jonka myötä tämä sulkee pois suuren osan ihmiskuntaa ja kokee oikeuttavansa jopa väkivallan.

Von Krahl Teaterissa Tallinnassa tammikuussa 2018 ensi-iltansa saaneen Ice:n työryhmä koostuu suomalaisen ja virolaisen teatterikentän kärkinimistä. Esityksen ovat dramatisoineet ohjaaja Essi Rossi ja dramaturgi Iida Hämeen-Anttila. Pukusuunnittelu on virolaisen muotisuunnittelija Reet Ausin käsialaa. Klockriken oman ensemblen lisäksi näyttämöllä nähdään joukko suosittuja virolaisnäyttelijöitä, jotka ovat tuttuja monelle suomalaiskatsojallekin niin teatterilavoilta kuin valkokankaalta. Esitys vierailee Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 18.–19.5.2018.

Kantaesityksensä Lahden kaupunginteatterissa saanut, näyttelijä Anna Lipposen kirjoittama Kädettömät pohtii vapautta niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Esitys kertoo isän ja tyttären kohtaamisesta, kahdesta supikoirasta Manusta ja Panusta lopetetussa teatterissa vuonna 2017, sekä ihmiseläimen maailman monimutkaisuudesta. Näytelmä on musta komedia kahden kulttuurin kohtaamisesta, kuolemasta ja elämän suurista intohimoista. Mitä jää jäljelle, kun enää sydän ja aivot toimivat?

Kädettömät on toteutettu ainutlaatuisessa yhteistyössä, jossa helsinkiläinen vapaa teatteriryhmä Jalostamo-kollektiivi ja Viron yksi suurimmista teattereista, tallinnalainen Eesti Draamateater ovat yhdistäneet voimansa. Esityksen on ohjannut näyttelijä-ohjaaja Tanjalotta Räikkä. Näyttämöllä ovat Jalostamo-kollektiivin näyttelijä Anna Lipponen sekä Eesti Draamateaterin näyttelijäkonkari Tõnu Oja. Skenografiasta vastaa lavastaja ja valosuunnittelija Petri Tuhkanen. Musiikin esitykseen on säveltänyt muusikko-säveltäjä Samuli Laiho. Kolme vierailunäytäntöä nähdään Kansallisteatterin Willensaunassa 25.–26.5.2018.