Siirry pääsisältöön

Minna Leinon sovittama ja ohjaama Thomas Bernhardin Vanhat mestarit saa uuden ulottuvuuden EMMA – Espoon modernin taiteen museossa syksyllä 2020 tuoreen monologipuheenvuoron myötä. Esityksen yhteydessä kuullaan nyt Martin Crimpin huikea Bernhard-pastissi Maalaustaide.

Thomas Bernhardin samannimiseen romaaniin (Teos, 2013) pohjautuva Vanhat mestarit on esitys muun muassa taiteista ja kopioista, Heideggerista ja muista pöhötetyistä sukulaisista, Wienin käymälöistä ja henkiinjäämisvoimasta. Martin Crimpin Maalaustaide-teoksen keskiössä on Vermeerin samanniminen maalaus, niin ikään Wienin taidehistoriallisessa museossa sijaitseva teos, jonka kautta Crimpin monologi käsittelee miehen katsetta. Naisen esittämässä puheenvuorossa nousevat esiin maalauksen kuvaama nuori nainen, naiset ylipäätään, Vermeerin taideteos ‒ ja koko se väkivaltainen historia, joka koskettaa kaikkia edellä mainittuja. Maalaustaide on kuin Vanhojen mestarien fuugan tapaan kulkevasta ajatusvirrasta puuttuva pala.

Teosparin on tuonut näyttämölle Minna Leino, ja sen esiintyjinä nähdään timantinkova näyttelijäkvartetti ‒ Hannu-Pekka Björkman, Hannu Kivioja ja Markku Maalismaa sekä monologin esittävä Marja Salo.

Vanhat mestarit kantaesitettiin Kansallisteatterin ja HAM Helsingin taidemuseon yhteistuotantona syksyllä 2017. Näyttämöteosta on esitetty HAM Helsingin taidemuseossa kahden eri näyttelyn yhteydessä sekä Ateneumissa ja Sara Hildénin taidemuseossa. Martin Crimpin Maalaustaide kantaesitettiin Wienin taidehistoriallisessa museossa vuonna 2015. Monologi nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.