Siirry pääsisältöön
""

Dosenttien kantaesitys nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 25. marraskuuta. Valovoimainen näyttelijäensemble  ̶  Ria Kataja, Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela, Maria Kuusiluoma, Otto Rokka ja Marja Salo  ̶  tuo akateemisen maailman abstraktit käsitteet ihmisen tasolle koskettavasti ja herkullisen tunnistettavasti. Jokela on aiemmin kirjoittanut ja ohjannut Kansallisteatterille menestysteokset Patriarkka ja Sumu.

Jokelan Dosentit kuvaa tarkkanäköisesti tieteen autonomian ja sivistyksen nykytilaa taloudellisten ja poliittisten paineiden alla. ”Teos kuvaa tutkijan elämää ja sen kautta koko akateemisen maailman tilannetta Suomessa. Yliopistoyhteisö on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan vaikeassa tilanteessa tiettyjen poliittisten päätösten ja yhteiskunnallisen ilmapiirin kehityksen takia. Samalla Dosentit on kuva haavoittuvasta ihmisestä, jolle sivistys ja tiede ovat kutsumus ja itseisarvo. Kirjoittamiseni lähtökohtana oli havainnot siitä, miten tapa, jolla julkisuudessa puhutaan tieteentekijöistä, alkoi jossain kohtaa muuttua vähemmän kunnioittavaksi. Valtava asiantuntijuus kuitattiin populistisilla ’kaiken maailman dosentit’ -heitoilla”, kirjailija-ohjaaja Juha Jokela kuvailee teoksen ydinajatusta.

Jokelan työtavalle tyypillistä on tarkan taustatutkimuksen tekeminen. ”Kun henkilöt ovat tutkijoita siitä seuraa, että näytelmä vaatii tavallistakin enemmän tutkimustyötä, sekä haastatteluiden että muun perehtymisen muodossa. Aihe on senkaltainen, että juuri mikään määrä ei ole riittävästi. Tällaisen näytelmän research edellyttääkin tiettyä nöyryyttä. Se ammattikunta, jota näytelmässä kuvaan, tekee nimittäin joka tapauksessa moninkertaisen määrän tutkimustyötä ahkerimpaankin näytelmäkirjailijaan verrattuna. On haastavaa yrittää kuvata työkseen erittäin lukeneen ja analyyttisesti ajattelevan ihmisen mielenliikkeitä, varsinkin kun samalla yrittää pitää kerrontaa sellaisena, että se aukeaa myös ei-akateemisille katsojille. Tuntevaa ja tunnistettavaa ihmistä tässä kuitenkin kuvataan eikä mitään eksoottista erityislajia”, Jokela toteaa.

Tästä linkistä pääset Dosenttien esityssivulle ja lippukauppaan.