Siirry pääsisältöön
Lista

Kanadalaiskirjailija Jennifer Tremblayn esikoisteos Lista on tarina pyykinpesusta ja kuolemasta. Reita Lounatvuoren suomentamassa ja Irene Ahon ohjamassa monologiesityksessä loputtomia listoja laativan ja ystävää kaipaavan kotiäidin roolin näyttelee Pirjo Määttä. Suomen kantaesitys nähdään Omapohjassa 14. syyskuuta.

Tahraton keittiö.

Keittiössä on nainen, kolmen lapsen äiti, perfektionisti, jonka kodin ja lasten hoito sujuu mainiosti tehtävälistojen laatimisen avulla.

Muutto maaseudulle oli naisen oma toivomus, oma ihannekuva perheidyllistä, mutta hän ei viihdykään uudessa kotikylässä. Talo seisoo keskellä kuivaa, hengetöntä peltomaisemaa, eikä kylässä ole yhtäkään sukulaissielua. Kaiken lisäksi naapurissa asuu Camilla, raskaana oleva, boheemi äiti, jonka kaoottinen elämäntapa ja neljä kuritonta lasta vasta ärsyttäviä ovatkin.

Mutta kun Camilla kuolee pian viidennen lapsensa synnytyksen jälkeen, nainen järkyttyy. Olisiko hän voinut estää sen?

Lista on terävänäköinen tarina listojen laatimisesta ja siitä, miten oleellinen ja arkinen ovat salakavalasti toisiinsa sidottuja. Haikean koominen esitys kertoo ystävyydestä, äitiydestä, menetyksistä, sattumista ja vastuusta.

Lista (La liste) kantaesitettiin Montrealin Théâtre d’Aujourd’huissa vuonna 2010. Näytelmä sai hyvän vastaanoton sekä kotimaassaan että ulkomailla, jossa sitä on esitetty laajalti. Tremblay on sittemmin kirjoittanut Listalle kaksi jatko-osaa: Le Carrousel (2011) ja La délivrance (2014). Quebeciläisen Tremblayn kirjalliseen tuotantoon kuuluu näytelmien ja tv-käsikirjoitusten lisäksi muun muassa nuortenkirjallisuutta, romaaneja ja runoutta.

”CHANGE YOUR LIFE” – PLAYS FROM QUEBEC

Omapohjassa 15.9.2018 klo 16.00

Kansallisteatteri järjestää quebeciläisten näytelmien lukudraamatilaisuuden. Tilaisuudessa kuullaan Eva Buchwaldin kääntämät näytelmätiivistelmät neljältä kanadanranskalaiselta näytelmäkirjailijalta.  Hilkka-Liisa Iivanaisen ohjaamassa lukudraamassa esiintyvät Milka Ahlroth, Aleksi Holkko, Markus Järvenpää, Jussi Nikkilä, Laura Rämä and Elsa Saisio. Englanninkieliseen tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lue lisää