Siirry pääsisältöön
Kohtauksia eräästä avioliitosta

Alun perin kuusiosaiseksi televisiosarjaksi tehty ja valtavaksi kansainväliseksi menestykseksi muodostunut Kohtauksia eräästä avioliitosta nähdään Kansallisteatterissa Ingmar Bergmanin omana näyttämösovituksena, jonka ohjaa Michael Baran. Päärooleissa nähdään teatterin omaan ensembleen kuuluvat Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long. Ensi-ilta on Omapohjassa 6.2.2019.

Marianne ja Johan ovat onnellinen, sivistynyt ja taloudellisesti hyvin toimeentuleva aviopari, jonka yhteiselämä vaikuttaa päällisin puolin melkein säädyttömän ihanteelliselta. Mutta kun vuosien varrella maton alle lakaistut ongelmat nousevat yllättäen pintaan, alkaa pitkä prosessi, jossa loputonta kamppailua käyvät parisuhteen kaksi osapuolta, julmuus ja hellyys, sitoutumisen tarve ja vapauden kaipuu sekä vihan, rakkauden ja intohimon jatkuvat oikut.

Ingmar Bergmanin mestarillisen aviodraamaan traagiset ja surkuhupaisat käänteet ovat helposti tunnistettavia kenelle tahansa, joka elää, on joskus elänyt tai haaveilee joskus elävänsä pitkässä suhteessa toisen kanssa. Tuttujen ihmissuhdekiemuroiden alta nousevat esiin ikuiset teemat: ihmisen pohjimmainen yksinäisyys, suuremman merkityksen ja henkilökohtaisen moraalin ainainen etsintä sekä nykyihmisen epävarmuus paikastaan ja asemastaan koko ajan muuttuvassa maailmassa.

Bergmanin moderni klassikko panee meidät kyseenalaistamaan omat ennakkokäsityksemme kahden ihmisen välisestä suhteesta ja tulee samalla asettaneeksi menneiden sukupolvien asenteet kiehtovaan ristivalotukseen nykypäivän näkemysten kanssa.

Ohjaaja Michael Barania Bergmanin teokset ovat kiehtoneet pitkään. ”Minua kiinnostaa ihminen kaikessa moniulotteisuudessaan, ja Bergman on syvällisen ja toden ihmiskuvauksen mestari. Näyttelijöille Kohtauksia eräästä avioliitosta tarjoaa hienosyiset ja dynaamiset roolit, joiden tunneskaala vaihtelee intohimosta ja raivosta alakuloon ja suureen hellyyteen. On valtavan hienoa, että juuri Halttu ja Long esiintyvät näissä rooleissa”, Baran kiittää.