Siirry pääsisältöön
Yhdestoista hetki

Muita Kansallisteatterin kevään ohjelmistouutuuksia ovat muun muassa näyttämösovitus Mauri Kunnaksen huippusuositusta Koiramäen Suomen historia -teoksesta, Pasi Lampelan uutuusnäytelmä Sammakkokuningas sekä Ingmar Bergmanin klassikko Kohtauksia eräästä avioliitosta.

Tammi-maaliskuun liput tulevat myyntiin torstaina 25. lokakuuta.

Esa Leskisen ohjaama ja yhdessä Sami Keski-Vähälän kanssa kirjoittama Yhdestoista hetki on tarina demokratiasta, yhdessä elämisen tavasta, joka on katoamassa ulottuviltamme juuri, kun olimme alkaneet pitää sitä itsestään selvänä. Se on kaikki, mitä olet aina halunnut tietää rahasta ja vallasta, mutta et ole uskaltanut kysyä. Mihin tarvitaan demokratiaa, jos kaikki päätökset tehdään markkinoilla?

Mauri Kunnaksen rakastetut hahmot heräävät eloon Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä! Eva Buchwaldin dramatisoima ja Irene Ahon ohjaama, Kunnaksen kuvakirjaan perustuva näyttämöteos Koiramäen Suomen historia kertoo Suomen historian vaiheista Ruotsin vallan ajalta 1500-luvulta 1800-luvun alkuun. Valloittava teatteriesitys muistuttaa, ettei historia ole vain lista vuosilukuja ja nimiä, vaan ennen muuta toinen toistaan kiehtovampia hahmoja ja tarinoita menneiltä ajoilta.

Willensaunassa ensi-iltansa saa kaksi esitystä: Pasi Lampelan kirjoittama ja ohjaama Sammakkokuningas on ketterän dialogin siivittämä draamakomedia kansallislajimme jääkiekon pimeästä puolesta, menestyksen hinnasta, siskoudesta ja veljeydestä. Uutuusnäytelmän rooleissa nähdään häikäisevä näyttelijätrio: Sari Puumalaisen lisäksi näyttämölle astuvat isä ja poika ‒ Heikki ja Mikko Nousiainen. Duncan Macmillanin Kaikki hienot jutut antaa yleisölle mahdollisuuden tulla osaksi ainutkertaista, yhteisöllistä teatterikokemusta, joka elämän varjoisempiakin aiheita sivutessaan saa hymyn huulille. Pääesiintyjinä vuorottelevat näyttelijät Mari Lehtonen ja Ilja Peltonen, jotka ovat myös suomentaneet ja kirjailijan näyttämöohjeiden mukaisesti mukauttaneet näytelmän suomalaiseen todellisuuteen sopivaksi.

Ingmar Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta nähdään Omapohjassa Bergmanin omana näyttämösovituksena, jonka ohjaa Michael Baran. Mestarillisen aviodraamaan traagiset ja surkuhupaisat käänteet ovat helposti tunnistettavia kenelle tahansa, joka elää, on joskus elänyt tai haaveilee joskus elävänsä pitkässä suhteessa toisen kanssa.

Kansallisteatterissa nähdään keväällä kolme yhteistuotantoa: Kari Paukkunen ohjaa Leena Tammisen kirjoittaman teoksen Yhtä matkaa, jonka tuottaa Kulttuurikone yhdessä Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin kanssa. Pienellä näyttämöllä nähdään Marc Gassot’n Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show, joka toteutetaan yhdessä Circo Aereon, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa. Lisäksi nukketeatteri Sytkyt valmistaa perheen pienimpien iloksi esityksen Peukaloisen retkistä villihanhien kanssa Suuren näyttämön lämpiöön.

Vierailuohjelmistossa nähdään muun muassa Anna-Mari Karvosen, Anni Puolakan ja työryhmän Amor fati, Heidi Köngäksen Sandra ja Red Nose Companyn Babylon. Minna Canthin 175-vuotisjuhlaa vietetään Kansallisteatterissa maaliskuussa monipuolisella ohjelmalla yhdessä Minna Canthin seuran kanssa.