Siirry pääsisältöön
Atlantis

Thalia-palkitun Aurinkoteatterin anarkistista näyttämötaidetta nähdään tänä keväänä ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa. Juha Mustanojan käsikirjoittama ja ohjaama loisteliaan visuaalinen Atlantis saa kantaesityksensä Pienellä näyttämöllä 12. huhtikuuta.

Maapallomme on todellisuudessa ontto, ja maapallon ydin on suunnaton möntti tulikuumana hehkuvaa sulaa kultaa. Tämän lämpimän sisäauringon alla elää runsaslukuinen putkiaivoinen kääpiökansa. Päivästä toiseen he harjoittavat kahta mielipuuhaansa, labyrinttimaisten tunneleiden louhimista sekä joukkomarssia.

Mutta voi! Kääpiöiden onneen tulee odottamaton särö, ja jäljittäessään tätä virhettä he keksivät vahingossa tieteen. Tieteen löytäminen johtaa nopeasti holtittomaan kullanvalmistukseen ja sitä myötä täydelliseen katastrofiin: massiiviseen räjähdykseen ja kääpiökansan joukkotuhoon. Vain pieni joukko kääpiöitä sinkoutuu meren pohjaan käynnistämään sivistyksen uudelleen tyhjästä.

Atlantis on traaginen tragedia tieteen ja koulutuksen kaupallistamisesta ja elitisoimisesta. Se käsittelee mustan huumorin keinoin yhteiskunnallisia rakenteita, joiden vuoksi koulutus, tiedonsaanti ja tieteellinen työskentely eivät ole tasapuolisesti kaikkien saatavilla.

”Pienellä kansakunnalla ei ole taloudellisesti varaa jättää nuorisoansa kouluttamatta. Koulutus on välttämätöntä, koska demokratian toteutumisen edellytyksenä on, että kaikki ymmärtävät, mistä äänestetään. Siinä vaiheessa, kun kaikilla ihmisillä ei ole vapaata pääsyä tietoon, ei oikeusvaltiosta ole mitään jäljellä. Siirrämme nämä aiheet teatterin näyttämölle kohotettuun todellisuutteen, jotta ihmisten olisi helpompi nähdä kirkkaasti, mitä pohjimmiltaan on pelissä”, teoksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha Mustanoja kuvailee.

Vuonna 1989 perustettu Aurinkoteatteri on helsinkiläinen ammattilaisryhmä, jonka tunnusmerkki on tehdä poliittisesti epäkorrektia teatteria, joka käsittelee vaikeita aiheita. Teatteri on pitänyt taiteellisesta riippumattomuudestaan järkähtämättömästi kiinni. Aurinkoteatteri palkittiin teoksestaan Maa-Tuska Thalia-tunnustuspalkinnolla vuonna 2017.