Siirry pääsisältöön

Kansallisteatterin peruskorjaushanke toteutetaan suunniteltua suppeampana – valitus viivästytti hanketta ja aiheutti merkittäviä lisäkustannuksia

Kansallisteatterin peruskorjaushanke on päätetty toteuttaa suunniteltua suppeampana. Peruskorjaushankkeesta tehty valitus ja sen käsittely viivästyttivät projektia yli vuoden ja aiheuttivat merkittäviä lisäkustannuksia. Hankkeen menestyksellinen toteuttaminen edellyttää lisärahoitusta.

Kansallisteatterin toisen vaiheen peruskorjausta on valitusprosessin aikana edistetty Pienen näyttämön alueella lainvoimaisten rakennuslupien puitteissa, ja tältä osin peruskorjaus on edennyt suunnitellusti. Sen sijaan teatterikorttelin 1930-luvun väliosasta ei pureta nykyistä rakennusta, vaan perusparannustyöt toteutetaan asemakaavan mukaisesti ainoastaan rakennuksen sisäosissa. Lue lisää Ajankohtaista-sivustoltamme.

Uudistuksia kulttuurihistoriaa kunnioittaen

”Uskon, että peruskorjauksen myötä Suomen ensimmäinen moderni teatteritila nousee uuteen kukoistukseen. Uusitut tilat antavat entistä paremmat puitteet monipuoliselle ohjelmistolle kunnioittaen samalla Kansallisteatterin taiteellisesti tinkimätöntä henkeä ja arvokasta historiaa. Tavoitteenamme on, että uusitut tilat palvelevat optimaalisella tavalla yhä moninaisempia yleisöjä sekä teatterintekijöitä ja heidän taiteellista osaamistaan. Uuden teatterikahvilan myötä Kansallisteatterin ovet myös avautuvat laajemmin kaikille kiinnostuneille”, kertoo Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Teatterin pitkää historiaa kunnioittavan peruskorjaus- ja parannushankkeen tarkoituksena on kunnostaa Kansallisteatteri tavalla, joka paitsi mahdollistaa uusia teatterintekemisen muotoja, myös kunnioittaa kulttuurihistoriallisesti merkittävän arvokohteen arkkitehtuuria sekä ottaa entistä paremmin huomioon yleisön tarpeet ja saavutettavuuden. Suunnitelman ytimessä on kestävä rakentaminen.

SRV toteuttaa peruskorjauksen

Kansallisteatteri ja SRV ovat allekirjoittaneet sopimuksen peruskorjaushankkeesta. ”Lähdemme ilolla käynnistämään jälleen uutta peruskorjaushanketta. Uudistamme Kansallisteatterin sen hienoa alkuperää kunnioittaen. Suunnittelussa ja toteutuksessa noudatetaan kestävän rakentamisen periaatteita ja jatketaan rakennuksen käyttöikää taas kauas tulevaisuuteen. Aiemmin olemme tehneet vaativia saneerauksia myös useissa muissa historiallisissa kiinteistöissä, kuten Helsingin Kaupunginteatterissa, Brondan kulmassa, Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ja Kaisa-talossa”, SRV:n yksikönjohtaja Antti Raunemaa kertoo. Tutustu projektiin myös SRV:n verkkosivuilla.

Havainnekuva Kansallisteatterista rakennuksen pohjoispäädystä kuvattuna

Kansallisteatterin vuonna 1902 avattu vanha puoli kunnostettiin 2000-luvun alussa. Teatterin uusi puoli, Pienen näyttämön ja Willensaunan sekä Suuren ja Pienen näyttämön väliosan käsittävät, 1930‒1950-luvuilla valmistuneet osat piti kunnostaa pian tämän jälkeen, mutta hanke ei tällöin toteutunut.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Kansallisteatterille määrärahan uuden puolen hankesuunnitteluun ja kuntotutkimuksiin vuosille 2018‒2019. Kansallisteatteri teki laajamittaisen korjaus- ja tilankäyttötarpeiden selvitys- ja suunnittelutyön, joihin pohjautuva hankesuunnitteluraportti valmistui keväällä 2019.

Hanke on usean osapuolen yhteisponnistus. Projektinjohdosta- ja rakennuttamisesta huolehtii A-Insinöörit, pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy, rakennesuunnittelusta Vahanen Suunnittelupalvelut Oy, perustusten saneerauksesta ja geoteknisestä suunnittelusta Sipti Oy, LVIA- ja SPR-suunnittelusta Granlund Oy, sähkö-, tele-, turvallisuussuunnittelusta Yhtyneet Insinöörit Oy.

Lisätietoja
peruskorjaus@kansallisteatteri.fi

""