Siirry pääsisältöön

Kansallisteatterin peruskorjausta edistetään vaiheittain – perustustyöt käynnistyvät Kaisaniemen puiston puolelta

Kansallisteatteri ei päässyt aloittamaan peruskorjausta suunnitellusti, koska rakennuslupaan liittyvästä päätöksestä tehtiin valitus. Suunnitelman mukaiseen 1930-luvun osaan kohdistuva valitus on edelleen hallinto-oikeuden käsittelyssä. Tämän johdosta Kansallisteatteri joutui muuttamaan suunnitelmia, ja nyt peruskorjausta pyritään edistämään vaiheittain. Ensimmäiseksi on saatu rakennuslupa Kaisaniemen päädyn 1950-luvun osan perustusten vahvistamiseksi.

”Peruskorjaussuunnitelmamme menivät uusiksi valitusprosessin myötä. On kuitenkin hyvä, että pääsemme nyt etenemään vaiheittain, vaikka prosessin jakaminen osiin tuottaakin enemmän kustannuksia. Alkuperäinen aikataulu viivästyy, mutta hanke etenee nyt joka tapauksessa”, pääjohtaja Mika Myllyaho kommentoi.

Työt alkavat työmaan aitauksella, minkä jälkeen jatketaan ponttiseinän rakentamisen valmistelevilla töillä. Kokonaisuudessaan perustusten vahvistaminen valmistuu kesällä 2021.

Uudistuksia kulttuurihistoriaa kunnioittaen

”Uskon, että peruskorjauksen myötä Suomen ensimmäinen moderni teatteritila nousee uuteen kukoistukseen. Uusitut tilat antavat entistä paremmat puitteet monipuoliselle ohjelmistolle kunnioittaen samalla Kansallisteatterin taiteellisesti tinkimätöntä henkeä ja arvokasta historiaa. Tavoitteenamme on, että uusitut tilat palvelevat optimaalisella tavalla yhä moninaisempia yleisöjä sekä teatterintekijöitä ja heidän taiteellista osaamistaan. Uuden teatterikahvilan myötä Kansallisteatterin ovet myös avautuvat laajemmin kaikille kiinnostuneille”, kertoo Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Teatterin pitkää historiaa kunnioittavan peruskorjaus- ja parannushankkeen tarkoituksena on kunnostaa Kansallisteatteri tavalla, joka paitsi mahdollistaa uusia teatterintekemisen muotoja, myös kunnioittaa kulttuurihistoriallisesti merkittävän arvokohteen arkkitehtuuria sekä ottaa entistä paremmin huomioon yleisön tarpeet ja saavutettavuuden. Suunnitelman ytimessä on kestävä rakentaminen.

SRV toteuttaa peruskorjauksen

Kansallisteatteri ja SRV ovat allekirjoittaneet sopimuksen peruskorjaushankkeesta. ”Lähdemme ilolla käynnistämään jälleen uutta peruskorjaushanketta. Uudistamme Kansallisteatterin sen hienoa alkuperää kunnioittaen. Suunnittelussa ja toteutuksessa noudatetaan kestävän rakentamisen periaatteita ja jatketaan rakennuksen käyttöikää taas kauas tulevaisuuteen. Aiemmin olemme tehneet vaativia saneerauksia myös useissa muissa historiallisissa kiinteistöissä, kuten Helsingin Kaupunginteatterissa, Brondan kulmassa, Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ja Kaisa-talossa”, SRV:n yksikönjohtaja Antti Raunemaa kertoo. Tutustu projektiin myös SRV:n verkkosivuilla.

Havainnekuva Kansallisteatterista rakennuksen pohjoispäädystä kuvattuna

Kansallisteatterin vuonna 1902 avattu vanha puoli kunnostettiin 2000-luvun alussa. Teatterin uusi puoli, Pienen näyttämön ja Willensaunan sekä Suuren ja Pienen näyttämön väliosan käsittävät, 1930‒1950-luvuilla valmistuneet osat piti kunnostaa pian tämän jälkeen, mutta hanke ei tällöin toteutunut.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Kansallisteatterille määrärahan uuden puolen hankesuunnitteluun ja kuntotutkimuksiin vuosille 2018‒2019. Kansallisteatteri teki laajamittaisen korjaus- ja tilankäyttötarpeiden selvitys- ja suunnittelutyön, joihin pohjautuva hankesuunnitteluraportti valmistui keväällä 2019.

Hanke on usean osapuolen yhteisponnistus. Projektinjohdosta- ja rakennuttamisesta huolehtii A-Insinöörit, pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy, rakennesuunnittelusta Vahanen Suunnittelupalvelut Oy, perustusten saneerauksesta ja geoteknisestä suunnittelusta Sipti Oy, LVIA- ja SPR-suunnittelusta Granlund Oy, sähkö-, tele-, turvallisuussuunnittelusta Yhtyneet Insinöörit Oy.

Lisätietoja
peruskorjaus@kansallisteatteri.fi

""