Siirry pääsisältöön

Kiertuenäyttämöstä

Marraskuussa 2010 perustetun Kiertuenäyttämön tavoite on edistää terveyttä, hyvinvointia ja tasa-arvoa taiteen keinoin. Viemme esityksiä paikkoihin, joista ihmiset eivät muuten pääse live-taiteen pariin. Esiinnymme keskellä laitosten arkea – itse asiassa ihmisten kodeissa. Kiertuenäyttämön esitykset ovat tilattavissa erilaisiin sosiaalityön ja terveydenhuollon yksiköihin, vankiloihin ja vastaanottokeskuksiin.

Kiertuenäyttämön projekteissa esitykset syntyvät vuorovaikutuksessa eri tavoin marginalisoitujen ihmisryhmien kanssa. Teemme yhteisöllisesti suuntautunutta dokumenttiteatteria. Työskentelytapaamme kuuluvat tutkiva kenttätyö, jalkautuminen eri laitoksiin, läheinen yleisökontakti ja yksiköiden asukkaille järjestetty työpajatoiminta. Niiden kautta saadaan tietoa käsittelyn kohteina olevista aiheista ja yhteisöistä, joille esityksiä tarjotaan. Yksi Kiertuenäyttämön tavoitteista on tuoda marginaaliin jäävien ihmisryhmien ääni kuuluviin ja osallistua taiteen kautta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Näin taidelaitoksen yhteys yhteiskuntaan tulee vahvemmaksi ja laaja-alaisemmaksi.

Esityksen tilaamisesta

Kansallisteatteri subventoi hoitolaitoksiin ja vankiloihin suuntautuvaa esitystoimintaa siten, etteivät esitysten hinnat käy tilaajille kohtuuttoman kalliiksi. Perimme esityksistä aina myös tilausmaksun, jonka suuruus vaihtelee esityskohtaisesti. Projektien toteutukseen ja rahoitukseen etsimme yhteistyökumppaneita terveydenhuollon ja sosiaalityön toimijoista. Hoitolaitoksissa ja vankiloissa elävien ihmisten kulttuuritarpeista huolehtiminen on sekä taide- että sosiaalityön instituutioiden vastuulla.

KOronan vaikutus

Keväällä 2020 pahentuneen koronapandemian takia Kiertuenäyttämö sopeutti toimintansa vallitseviin olosuhteisiin. Kesällä 2020 vietiin esityksiä palvelutalojen pihoille otsikolla sisäpihaesitykset. Sovittuja esityksiä jouduttiin perumaan pandemian takia.

vuoden 2020 esityskerrat

Vuonna 2020 Kiertuenäyttämö järjesti yhteensä 50 esitystä sekä 4 työpajakertaa. Esityksistä 47 järjestettiin Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, 3 muualla Suomessa, työpajat järjestettiin muualla Suomessa. Kiertuenäyttämön toiminnassa oli mukana 28 freelance-taiteilijaa.

The Finnish National Theatre’s Touring Stage