Oppitunteja eläville –
menneisyyden
tulevaisuudesta
Tämän teoksen lähtökohtana oli halu tehdä varovaisen optimistinen esitys henkilökohtaisesta tyhmyydestä. Nyt kuitenkin ajattelen, että teos käsittelee myös valtaa, tyhmyyttä ja tulevaisuutta – sekä laajemmin epävarmuutta, keskeneräisyyttä ja tietämättömyyttä. Siinä missä valta ja tyhmyys ovat inhimillisen toiminnan näkyviä voimia, epävarmuus ja tietämättömyys piilevät niiden taustalla muokaten ajatteluamme ja rajaten sitä, mitä pidämme mahdollisena. Meillä on toisaalta sisäinen kokemus siitä, miten voimme vaikuttaa omaan elämäämme ja sen olosuhteisiin. Toisaalta on se, minkä näemme muiden elämästä – heidän sisäisyytensä on meille olemassa vain oletusten ja tulkintojen kautta. Mikä on tämän sisäisyyden ja toisaalta todellisuuden välinen suhde?
Toinen teosta tehdessäni esiin noussut kysymys on tulevaisuus. Enkä tarkoita ainoastaan sitä, millaiseksi tulevaisuus muodostuu, vaan sitä, miten sitä voi ylipäätään ajatella. Olen havahtunut siihen, kuinka vaikeaa on kuvitella tulevaisuutta, joka olisi laadullisesti erilainen kuin nykyhetki. Meillä on dystopiat – ne ovat helppoja, koska ne ovat vain kärjistetty versio vallitsevasta todellisuudesta. Meillä on myös teknologista kuvittelua, jossa nykyisyys jatkuu ikuisesti mutta kaikki kiiltää ja kahvikupit leijuvat ilmassa. Mutta missä ovat ne kuvitelmat, joissa tulevaisuus todella erottuu nykyhetkestä? Miten luoda realistinen, aidosti haluttava visio siitä, mikä on tulossa? Me elämme ajassa, jossa positiivinen utopia tuntuu kadonneen. Tulevaisuus on joko dystooppinen tai niin kaukainen ja epärealistinen, ettei siihen voi tarttua.
1970-luvulla uskottiin vielä (tai näin olen ainakin antanut itseni ymmärtää), että maailma voisi muuttua radikaalisti. Nyt tuntuu, että olemme hyväksyneet sen, ettei tulevaisuus ole mitään muuta kuin lineaarinen jatkumo nykyhetkestä tai sen väkivaltainen katkeaminen. Postmoderni aika on suostutellut meidät ajattelemaan, että jokainen utopia on jo kuollut ennen kuin se syntyy. Mutta silti, vaikeus kuvitella tulevaisuutta ei estä sitä saapumasta. Jokainen päivä on eilisen tulevaisuus, ja me olemme tuon menneisyyden huominen.
Teatterissa on hetkiä, joissa tämä aikailluusio tuntuu erityisen voimakkaasti. Katsoin taannoin Tšehovin Kolmea sisarta, ja kohdassa, jossa näytelmän henkilöt pohtivat, mitä tulevaisuus tulee ajattelemaan heistä, heräsin kysymään: mitä menneisyys ajattelee tulevaisuudestaan – eli meistä, jotka elämme nyt?
Teatterin todellisuus on seuraavanlainen: näyttämöllä ihmiset edustavat toisia ihmisiä – heitä, joita ei enää ole, ei ole koskaan ollut tai ei ole vielä – ja katsovat meitä. Me olemme heidän tulevaisuutensa, menneisyytensä ja vaihtoehtonsa. Teosta tehdessäni etsin hetkeä, jossa syntyy välitila – tila, jossa tuo toinen todellisuus katsoo meitä, ja me katsomme takaisin. Minua kiehtoo hetki, jossa aika avautuu – ei vain lineaarisena jatkumona, vaan monikerroksisena tilana, jossa mennyt ja tuleva, mahdoton ja mahdollinen lomittuvat toisiinsa. Ehkä juuri tuossa tilassa muutos voi alkaa.
Akse Pettersson, ohjaaja ja käsikirjoittaja