Siirry pääsisältöön

Haastattelussa Sanna Kekäläinen

Koreografi Sanna Kekäläinen tunnetaan vahvasti kantaaottavista nykytanssiteoksistaan ja anteeksipyytelemättömästä tavastaan kehollistaa vaikeitakin asioita. Onpa häntä tituleerattu myös feminiinin eksistenssin promoottoriksi, provokaattoriksi ja ongelmanasettelijaksi. Seuraavaksi hän asettelee taiteellisen suurennuslasinsa alle teeman nimeltä ilmastokatastrofi.

Mikä sinua motivoi työssäsi?
“Humanismin katoaminen, talouden merkityksen kasvaminen maailmassa ja taiteen kaupallistuminen sekä epätasa-arvon ja hyväksikäytön lisääntyminen. Nämä ovat teemoja, jotka ovat työssäni jatkuvasti läsnä.”

Uusi teoksesi If I Would Lose My Voice käsittelee antroposeenin aikakautta ja ilmastokatastrofia. Miten näitä teemoja käsitellään nykytanssin keinoin?
“Taiteellisen työni yhtenä kantavana ajatuksena vuosien varrella on ollut tutkia kuinka paljon informaatiota ja ajattelua liike voi ilmaista. Liike on yhtä täsmällinen keino kommunikoida ja ilmaista merkityksiä kuin mikä tahansa muu kommunikaation muoto ja tällä kertaa suuntaan ajatukseni tässä prosessissa ilmastokatastrofiin. Olen luonut tapoja linkittää ruumiissa koetut yksityiset kokemukset laajempiin sosiaalisiin yhteyksiin feminismin, filosofian ja psykoanalyysin lähtökohdista.

Ilmastonmuutoksen sijaan puhut ilmastokatastrofista. Miksi?
“Koska kyse on juuri siitä, katastrofista. Tavoitteenani ei ole pelotella, mutta ei myöskään väistellä. Ihminen on aiheuttanut tämän vallitsevan tilanteen. Pyrin lähestymään aihetta syyttelemättä ja saarnaamatta. Loppujen lopuksi olemme yhdessä tämän ongelman edessä.”

Olet aiemmissa teoksissasi käsitellyt paljon sukupuolen politiikkaa. Miksi siirryit nyt antroposeeniin ja ilmastokatastrofiin?
“Mielenkiintoni antroposeeniin heräsi itseasiassa sukupuolen tutkimuksen myötä. Sukupuolen politiikka ei ole kadonnut teoksistani mihinkään, mutta painopiste on ehkä hieman muuttunut. Se on nyt samalla tavalla mukana kuin ympäristökatastrofi on ollut aiemmin. Osat ovat ikään kuin vaihtuneet.

Taiteeseen on aina sisältynyt sukupuolen problematiikka ja taiteessa ihmisen luontosuhde on aina ollut merkittävässä asemassa. Mutta taide on välineenä aina hidas. Taide menee asioihin hitaasti, mutta syvälle. Taide on aina paljon enemmän kuin pelkkää informaatiota. Selvää on, että ilmasto on yksi seuraavista suurista teemoista, joissa taide tulee liikkumaan.

Minkälainen teos If I Would Lose My Voice on?
“Kapitalismi on vakavassa kriisissä, tai ainakin se on kriisiyttänyt elämän edellytykset ja jotain pitää tapahtua. Pian. Suuryrityksillä on valtava vastuu tästä kaikesta, ei vain yksittäisillä ihmisillä. Teoksessani en halua kuitenkaan saarnata tai moralisoida vaan yksinkertaisesti tarjota katsojalle mahdollisuuden oivallukseen siitä, kuinka tässä tilanteessa me olemme kaikki yhdessä vaikka maailma näyttääkin monella tavalla jakautuneen kahtia.

Miksi juuri tämä aihe? Miksi juuri nyt?
Taide voi tuoda asioita lähelle eri tavoin kuin esimerkiksi media. Pelottelematta ja arvottamatta. Olemme tilanteessa, jossa ilmastokatastrofi on koko ajan kaikkien mielissä. Kyllä sen pitää näkyä myös taiteessa. Tässä teoksessa tätä teemaa käsitellään kehollisesti. Kehollisuudella on valtava voima ja siksi koen nyt tärkeäksi tuoda aiheen myös tätä kautta esiin.

Sanna Kekäläinen on Kekäläinen & Companyn perustaja ja nykytanssin kiistaton edelläkävijä Suomessa. Urallaan hän on luonut yli 70 näyttämöteosta, joita on esitetty niin kotimaassa kuin ulkomailla. If I Would Lose My Voice -teoksen myötä Sanna Kekäläinen siirtyy sukupuolen politiikkaa käsittelevistä autofiktiivisistä teoksista uudenlaisen fiktiivisen todellisuuden äärelle.

Kekäläinen & Company on Sanna Kekäläisen vuonna 1996 perustama vapaan kentän tanssiryhmä, jonka missio on edistää tanssitaidetta älyllisenä taidemuotona, jolla on valtava poeettinen ja poliittinen potentiaali. Ei ole siis minkäänlainen yllätys, että tuleva ensi-ilta käsittelee juuri antroposeenin ja posthumanismin aikakautta maapallolla. Poeettinen ja vahvasti poliittinen ovat sanoja, joilla voisi helposti kuvailla tulevaa teosta.

Kekäläinen & Companyn If I Would Lose My Voice kantaesitetään Suurellä näyttämöllä 23.5.2020 klo 19:00.

Teemakeskustelu esityksestä järjestetään Lavaklubilla 16.4. klo 17 ja yleisökeskustelu Suurella näyttämöllä näytännön jälkeen 26.5. – tervetuloa!