Siirry pääsisältöön
""

Suomenkielinen teatteri sai alkunsa vuonna 1869.

Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1872, perustettiin Suomalainen Teatteri, joka vaihtoi sittemmin nimensä Suomen Kansallisteatteriksi.

Tänä vuonna Kansallisteatteri täyttää 150 vuotta.

Se on kunnioitusta herättävä ikä suomalaiselle kulttuurilaitokselle.

Kun ajattelen, mitä kaikkea Suomessa on tapahtunut puolentoista vuosisadan kuluessa – autonomian ajoista sotien kautta nykyiseen demokraattiseen hyvinvointiyhteiskuntaan – minua alkaa lähes huimata.

”Historian paino on valtava, niin hyvässä kuin pahassa.”

Näiden kaikkien tapahtumien keskellä Kansallisteatteri on ollut olemassa, tulkinnut niin historiaa kuin omaa aikaansa, säilyttänyt vanhaa ja luonut uutta, tarjonnut teatteritaidetta yleisölle lukemattomissa näytännöissä, joista jokainen on ollut ainutkertainen. Ja kaikki ne ihmiset, jotka ovat rakastaneet teatteria niin tekijöinä kuin yleisönä – ihmiset, jotka työllään ja osallistumisellaan ovat tehneet Kansallisteatterin mahdolliseksi. Historian paino on valtava, niin hyvässä kuin pahassa. Sen edessä pysähtyy ja tuntee itsensä pieneksi.

Olen nyt toiminut yli kymmenen vuoden ajan Kansallisteatterin pääjohtajana. Tänä aikana minulle on konkretisoitunut, miten mittaamattoman arvokas on perintö, jonka me nykyiset kansallisteatterilaiset olemme edeltäjiltämme saaneet. Parin viime vuoden ajan Kansallisteatterissa on ollut käynnissä hanke, jossa Pienen näyttämön puoli sekä teatterin väliosa peruskorjataan, ja niin yleisön kuin työtekijöiden tilat päivitetään vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Peruskorjaushanke sitoo yhteen menneen ja tulevan. Se, mitä me teemme tänään, jää tulevien sukupolvien perinnöksi ja mahdollistaa jatkuvuuden.

”On olennaista, että Kansallisteatteri säilyttää tämän tehtävänsä suomalaisen näyttämötaiteen kentällä myös tulevaisuudessa.”

Asianmukaiset tilat ovat teatterille elintärkeät, mutta vielä tärkeämpää on se, mitä seinien sisällä tehdään. Koko historiansa ajan Kansallisteatteri on toiminut suomalaisen ihmisen ja yhteiskunnan peilinä samalla kun sen kautta on virrannut Suomeen tuoreita ajatuksia maailmalta. On olennaista, että Kansallisteatteri säilyttää tämän tehtävänsä suomalaisen näyttämötaiteen kentällä myös tulevaisuudessa.

Tämän taiteelliselle teatterille kuuluvan tehtävän haluan välittyvän myös juhlavuoden upeasta ja monipuolisesta ohjelmistosta, joka ulottuu tuoreista kotimaisista näytelmistä klassikoiden kautta eurooppalaiseen nykydraamaan ja yhteisöteatteriin. Merkkivuotta juhlistetaan sekä teatterissa että sen ulkopuolella monin tavoin. Niistä kerromme lisää mm. juhlavuoden omalla verkkosivulla.

Tervetuloa juhlimaan kanssamme!